انواع منابع تولید انرژی برق چیست؟

انواع منابع تولید انرژی برق چیست

منابع تولید انرژی برق چیست


در حالت کلی برای تولید انرژی برق از روش های مختلفی استفاده می کنند. برای این که بدانید انواع منابع تولید انرژی برق چیست؟ باید بگوییم که در حالت کلی این منابع به سه بخش اصلی سوخت فسیلی، انرژي هسته ای و همچنین منابع انرژی تجدید پذیر تقسیم بندی می شوند. برای شناخت بیش تر هر یک از این منابع و مزایا و معایب آن ها کافیست که تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

انواع منابع تولید انرژی برق

برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که برای تولید این انرژي از تجهیزات خاصی مانند توربین های بخار استفاده می کنند و با کمک سوخت فسیلی، انرژي هسته ای، زمین گرمایی و همچنین انرژی خورشیدی این انرژي را تولید می نمایند. برای تبدیل این مواد به انرژی برق از دستگاه های مختلفی مانند توربین های گازی، آبی، توربین بادی و موتور های احتراق داخلی گازسوز استفاده می کنند و با پیشرفته ترین روش ها این انرژي را تولید می کنند.

تولید برق با سوخت فسیلی

در پاسخ به سوال انواع منابع تولید انرژی برق چیست؟ باید بگوییم که یکی از منابع اصلی تولید این انرژی، سوخت فسیلی می باشد. این سوخت ها را در نیروگاه ها به کمک اکسیژن می سوزانند و از این طریق انرژی گرمایی لازم را تامین می کنند. حال با کمک این انرژي گرمایی بخار آب تولید کرده و از این طریق سبب به حرکت در آمدن توربین ها می شوند. زمانی که توربین ها شروع به حرکت می کنند انرژی مکانیکی به انرژي الکتریکی تبدیل می شود.
استفاده از این نوع سوخت برای تولید انرژي الکتریکی می تواند با مزیت های زیادی همراه باشد. دسترسی به این نوع سوخت ها بسیار ساده می باشد و هزینه تولید برق با آن ها نسبت به دیگر منابع کم تر می باشد. از طرفی استفاده از این منبع برای تولید برق می تواند با معایبی نیز همراه باشد که مهم ترین آن ها عبارتند از:

  • این منبع تجدید ناپذیر بوده و سالیان سال طول می کشد تا دوباره در طبیعت تولید شوند.
  • این منبع به هنگام تولید برق آلاینده های زیادی را وارد محیط زیست می کند.

استفاده از انرژی هسته ای برای تولید برق

انرژی هسته ای یکی دیگر از منابع تولید انرژی برق به شمار می آيد. برای تولید برق از این طریق باید به دانش لازم برای غنی سازی اورانیوم مجهز باشید که این شرایط فقط برای چند کشور محدود فراهم می باشد. در این نیروگاه ها از راکتور استفاده می کنند که عملکردی مشابه دیگ بخار داشته باشد. این نیروگاه ها فرايندی را انجام می دهند که هسته اتم تغییر ماهیت بدهد و در نتیجه از این طریق انرژي لازم تامین شود.
گرمای لازم ایجاد شده از این طریق سبب تبخیر آب می شود و در نتیجه بخار های ایجاد شده توربین ها را به حرکت در می آورند. در نهایت نیز حرکت توربین ها سبب تولید انرژي برق می گردد. این نیروگاه ها می توانند مقدار زیادی انرژي برق تولید کنند اما در مقابل زباله های بسیار خطرناکی تولید می کنند. این زباله ها که تا حدود ۱۰۰۰۰ سال تشعشعات خطرناک تولید می کنند باید به گونه ای کاملا ایمن انبار شده و نابود گردند.

 انرژی هسته ای برای تولید برق
استفاده از انرژی هسته ای در تولید برق

 مزیت های انژری هسته ای در تولید برق

  • نداشتن اثر گلخانه ای
  • مقدار کمی از این سوخت مقدار زیادی انرژي برق تولید می کند.
  • این نیروگاه ها در همه شرایط آب و هوایی قادر به کار کردن هستند.
  • به منبع آب زیادی برای تخلیه گرما نیاز ندارند.

معایب انرژي هسته ای برای تولید برق

  • تولید زباله رادیواکتیو
  • ذخایر محدود سنگ اورانیوم
  • هزینه بالای دفن زباله های تولید شده

استفاده از انرژي تجدید پذیر برای تولید انرژي برق

یکی دیگر از منابعی که می توان از آن برای تولید این انرژی مورد استفاده قرار داد، انرژی تجدید پذیر می باشد. امروزه برای حفاظت بیش تر از محیط زیست از این منبع برای تولید انرژي برق استفاده می کنند. این منبع انرژی شامل نیروی باد و خورشید می باشد که کاملا پاک بوده و همه روزه در کل کره زمین تولید می شوند. در نتیجه دسترسی به آن ها بسیار ساده می باشد و همه کشور ها در تمام نقاط جهان می توانند از این منابع برای تولید برق استفاده کنند. انرژي های زیادی شامل انرژی تجدید پذیر می شوند که در حالت کلی عبارتند از:

  • انرژي خورشیدی
    یکی از پرکاربرد ترین انرژی های تجدید پذیر موجود در سراسر دنیا، انرژی خورشیدی می باشد. این انرژی در حالت کلی از دو طریق مختلف فتوولتائیک و نیروی خورشیدی متمرکز تولید شده و برای تهیه انرژی برق مورد استفاده قرار می گیرد.
  • انرژي بادی
    این انرژی یکی از قدیمی ترین منابع برای تولید برق به حساب می آید. در همه جای دنیا موجود است و بسیار پاک و کاملا تجدید پذیر می باشد.
  • نیروی برق آبی
    این انرژی از طریق نیروی آب به دست می آید. در حقیقت آب با نیروی خود توربین ها را به حرکت در آورده و انرژی لازم را تولید می کند.
  • انرژي زمین گرمایی
    این انرژی در حقیقت به گرمایی گفته می شود که از سطح زمین جمع آوری شده و برای تولید انرژی برق مورد استفاده قرار می گیرد.
  • زیست انرژي
    در این روش برای تولید برق از سوزاندن چوب، لاشه حیوانات و یا زغال ها استفاده می کنند. همچنین برای این کار از مایعی که از قارچ و دیگر گیاهان به دست می آید نیز استفاده می کنند.
  • انرژي اقیانوس
    در این شیوه از جزر و مد و انرژی های موجود در اقیانوس برای تولید انرژی مورد نیاز استفاده می کنند.
  • انرژي موج
    در این روش انرژي موجود در اقیانوس ها توسط مبدل دریافت شده و از این طریق انرژی برق تولید می گردد.
  • انرژي جزر و مد
    در این شیوه تولید انرژی برق‌ از سد استفاده کرده و نیروی بین جزر و مد را به دست می آورند. این نیرو می تواند در تولید انرژی برق بسیار موثر باشد.
  • انرژی گرادیان شوری
    در این روش از اختلاف غلظت نمک هنگام ورود آب از رودخانه به اقیانوس استفاده می کنند و انرژی لازم را تولید می کنند.
  • انرژي حرارتی
    در این روش از اختلاف دمای سطح گرم آب با دمای سرد آب در اعماق اقیانوس ها برای تولید انرژی مورد نیاز استفاده می کنند.
انرژي تجدید پذیر برای تولید انرژي برق
انرژي تجدید پذیر و تولید انرژي برق
سخن پایانی

در این مقاله تلاش کردیم تا به سوال انواع منابع تولید انرژی برق چیست؟ پاسخ دهیم. در حالت کلی برای این کار از منابع مختلفی مانند سوخت فسیلی، انرژي هسته ای و سوخت تجدید پذیر استفاده می کنند. عیب سوخت فسیلی در تجدید ناپذیر بودن آن ها بوده و انرژی هسته ای نیز به علم و تکنولوژی خاصی احتیاج دارد که تعداد کمی از کشور های جهان به آن دسترسی دارند. بنابراین بهترین گزینه استفاده از سوخت تجدید پذیر می باشد که شامل منابع مختلف خورشیدی، بادی، آبی، زمین گرمایی و … می شود.

سوالات متداول انواع منابع تولید انرژی برق چیست؟

  1. بیش ترین کشور هایی که از انرژي زمین گرمایی برای تولید انرژي برق استفاده می کنند کدامند؟
    کشور هایی مانند ایسلند، کنیا، فیلیپین، نیوزلند و السالوادور از برترین کشور های فعال در این زمینه می باشند.
  2. ظرفیت زیست انرژی تا پایان سال ۲۰۱۷ چقدر بوده است؟
    ظرفیت این نوع انرژی تجدید پذیر حدود ۱۱۰ هزار مگاوات می باشد. ۹۰ هزار سهم زیست توده و ۱۷ هزار مگاوات سهم بیوگاز و بقیه سوخت زیستی مایع می باشد.
  3. توربین های بادی مورد استفاده در تولید انرژي بادی شامل چند دسته می شوند؟
    این دستگاه ها را در دو دسته افقی و قائم تقسیم بندی می کنند که در مزارع بادی از محور افقی این محصولات استفاده می کنند.
اگر مطلب را دوست داشتید امتیاز دهید!

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 + چهار =