علت پریدن فیوز ساختمان ها چیست؟

علت پریدن فیوز ساختمان ها چیست

دلیل پریدن فیوز ساختمان ها چیست؟


یکی از متداول‌ترین مشکلاتی که ممکن است در ساختمان با آن روبرو شوید، پریدن فیوز است. این اتفاق، علت‌های بی‌شماری می‌تواند داشته باشد. در این مطلب جهت آشنایی بیشتر شما با این مشکل، به بررسی این موضوع می‌پردازیم که علت پریدن فیوز ساختمان ها چیست؟ با ما همراه باشید.

فیوز برق چیست؟

برای پاسخ‌ گویی به این سوال که علت پریدن فیوز ساختمان ها چیست؟ ابتدا باید فیوز و نحوه کار آن را بشناسیم. با استفاده از فیوز، می‌توان از مدارهای الکتریکی در برابر آتش‌سوزی، انفجار و سایر آسیب‌ها محافظت نمود. فیوزها در ابتدای مدارهای الکتریکی نصب شده‌اند و حاوی یک محفظه سیمی فلزی و نارسانا هستند که دارای مقاومت پایینی است.
معمولا با نصب فیوز در سر راه مدارهای الکتریکی، از وارد شدن آسیب به لوازم برقی همچون:

  • لباسشویی
  • یخچال
  • رایانه
  • اتو
  • ماشین‌ظرفشویی
  • تجهیزات الکتریکی صنعتی و خانگی

ممانعت به عمل می‌ آید.

دلایل پریدن فیوز چیست؟

در زمینه بررسی این موضوع که علت پریدن فیوز ساختمان ها چیست؟ باید بگوییم که از جمله اصلی‌ترین دلایل پریدن فیوز در ساختمان‌ ها می‌ توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • مصرف زیاد از اندازه برق
  • وجود اختلال در دستگاه‌ های مصرفی
  • وجود اختلال در سیم‌ کشی ساختمان و اتصالات
  • خراب شدن دستگاه‌ های متصل به جریان برق
  • و…

در ادامه به بررسی عوامل بروز این موارد می‌ پردازیم و راهکارهایی را جهت رفع آنها ارائه خواهیم کرد:

اتصالی در سیم‌ کشی ساختمان ها
اتصالی در سیم‌ کشی برق ساختمان

اتصالی در سیم‌ کشی ساختمان

از طریق اتصالات کوتاه جریان برق از مسیر نادرستی عبور نموده و جریان الکتریکی زیادی را از مدار رد می‌کند. این جریان زیاد و اضافی سبب ایجاد حرارت زیادی شده و به مدارها آسیب می‌زند. زمانیکه عایق سیم‌ ها در مدار خراب شد، مسیر ناخواسته‌ای برای عبور جریان برق ساخته شده و اتصال در سیم‌کشی را موجب می‌گردد. اگر سیم‌کشی مشکل داشته باشد، سیم‌ ها فرسوده و شل شده باشند اتصالات کوتاه ایجاد می‌ گردد.

مصرف بیش از اندازه برق

اضافه بار(overload) ناشی از مصرف زیاد از اندازه برق در ساختمان می‌ تواند باعث پریدن فیوز شود. افزایش بار الکتریکی، طراحی غلط مدارها و اتصالات کوتاه، می‌ توانند اضافه بار ایجاد نمایند.

خرابی دستگاه‌ های برقی

به علت آنکه لوازم برقی میزان برق زیادی مصرف می‌ کنند، چنانچه باعث وارد آمدن بار بیش از اندازه به مدار شوند، سبب خرابی اتصالات و سیم‌ ها و یا سوختن سیم‌ پیچ شده و در نتیجه پریدن فیوز را موجب می‌ شوند.

وجود پریز برق‌ های خراب و فرسوده

اگر پریزهای ساختمان شل یا خراب باشند، ممکن است مانع رسیدن برق به دوشاخه شده و سبب پریدن فیوز شوند.

کاربرد فیوز اشتباه

اگر از فیوز نادرست و نامتناسب با سیم‌ کشی ساختمان خود استفاده کنید، این امر می‌ تواند پریدن فیوز ساختمان را در پی داشته باشد.

وجود رطوبت

اگر رطوبت به سیم‌ کشی داخل ساختمان نفوذ کند، با فرسایش اتصالات کوتاه و سیم‌ ها می‌تواند سبب پریدن فیوز شود.

کاربست سیستم برقی‌ کشی بسیار قدیمی

سیم‌کشی‌ های قدیمی گاهی پاسخگوی نیازهای الکتریکی در ساختمان نیستند و به علت کهنگی و فرسودگی بیش از اندازه به پریدن فیوز منجر می‌شوند.

سیم‌ کشی خراب برق
سیم‌ کشی خراب برق ساختمان

سیم‌ کشی خراب

اگر سیم‌کشی‌ها به شکل توکار باشد، تشخیص اینکه مدار آسیب‌ دیده یا خیر دشوار می‌شود. بنابراین اگر فیوز پرید اول وضعیت سیم‌کشی ساختمان را بررسی کنید.

ایراد در مدارها و کلیدها

کلیدهایی که در مدار قرار گرفته‌ اند در صورت سوختن فیوز، از آسیب‌ های بیشتر ممانعت به عمل می‌ آورند. اگر این کلیدها دائما خاموش باشند، قطعا در مدار مشکلی هست.

وجود خطای قوس الکتریکی

چنانچه سیم‌ کشی‌ ها بسیار گرم شده یا فشار بیش از اندازه‌ ای توسط دستگاه‌ های برقی به آنها وارد شد، این اتفاق خطرناک روی می‌ دهد و حتی سبب آتش‌ سوزی در کل منزل می‌ شود.

اقدامات مهم در زمان پریدن فیوز

اگر فیوز ساختمان پریده و ساختمان بسیار قدیمی و کهنه است و سال ساخت آن بالاست، بهتر است اولین کاری که انجام می‌دهید این باشد که کلیه لوازم برقی را از پریز بکشید و هر یک را جداگانه تست نمایید تا بتوانید بیابید مشکل از کجاست.

اما اگر پریدن فیوز ربطی به استفاده از وسایل برقی نداشت، باید پریز و کلیدها را مورد بررسی قرار دهید. ابتدا کل کلیدها را خاموش نمایید و فیوز را وصل کنید اگر مشکل از کلیدها باشد، با این کار مشکل رفع می‌گردد. در غیر این صورت، لامپ ها روشن کرده و جریان برق را مجددا وصل کنید تا بفهمید مشکل از کجاست کلیدها را بررسی کنید تا اگر مشکل داشتند به تعمیر یا تعویض آنها بپردازید.

در ساختمان‌ های جدید، بیشترین ایراد مربوط به تابلو برق‌ هاست، پس عملکرد آنها را به دقت مورد بررسی قرار دهید. کلیه فیوزها را به سمت پایین بزنید و بعد مجددا فیوز را وصل کنید. اگر مجددا فیوز پرید، فیوزها را تک به تک وصل کنید تا اگر اتصالی وجود دارد آن را شناسایی و رفع نمایید.

وظایف فیوز برق

از جمله قطعات حساس و مهم در سیستم برق هر ساختمانی، فیوز است. وظیفه این قطعه این است که زمانی که با جریان بیش از اندازه برق به مدارهای الکتریکی مواجه می‌شود، به قطع کردن جریان برق اقدام نماید. سیم فلزی بکار رفته در این قطعه، چنانچه با مقاومت کم فیوز روبرو باشد ذوب شده و جربان برق را قبل از آنکه به مدار وارد شود، قطع می‌کند.

انواع فیوزبرق

اگر به دنبال پاسخ این سوال هستید که علت پریدن فیوز ساختمان ها چیست؟ ابتدا باید انواع فیوز را بشناسید. فیوزها انواع مختلفی دارند و هر یک در زمینه‌ای خاص مورد استفاده قرار می‌گیرند. فیوزها را می‌توان براساس مولفه‌های زیر تقسیم‌بندی نمود:

  • شکل ظاهری
  • کاربرد
  • ولتاژ شبکه
  • زمان قطع شدن فیوز
انواع فیوزبرق ساختمانی
انواع فیوزهای برق
سخن پایانی

فیوز از جمله قطعات مهمی است که از سیم‌ کشی ساختمان و تجهیزات برقی را در برابر آسیب‌های احتمالی محافظت می‌ کند. در صورت مواجهه با پریدن فیوز بهتر است، راهکارهای بالا و علل وارد شدن این حادثه را مورد بررسی قرار دهید تا بتوانید به خوبی این مشکل را مدیریت نموده و آن را رفع کنید.

سوالات متداول علت پریدن فیوز ساختمان ها چیست؟

  1. اگر علت پریدن فیوز هیچ یک از موارد بالا نبود چه اقداماتی انجام دهیم؟
    بهتر است ابتدا مدار را چک کنید و تابلو برق و عملکرد آن را مورد بررسی قرار دهید.
  2. اگر بعد از اتصال مجدد جریان برق، دوباره فیوز دچار مشکل شد و پرید چه کنیم؟
    این مشکل را جدی بگیرید چرا که نشاندهنده اتصالات کوتاه است. لذا بعد از رفع مشکل پریدن فیوز لطفا اتصالات کوتاه را هم برطرف نمایید.
  3. چگونه مشکل پریدن فیوز را رفع کنیم؟
    اگر به دلیل نوسانات فیوز پریده بود، مشکل خاصی نیست. اما اگر پریدن فیوز به علت وجود یکی از دلایل ذکر شده در بالا بود حتما و قطعا فیوز را تعویض نمایید تا با مشکلات جدی مواجه نشوید.
اگر مطلب را دوست داشتید امتیاز دهید!

4 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × دو =