انواع کلید در تابلو برق

انواع کلید در تابلو برق

انواع کلید در تابلو برق کدام اند


در تابلوی برق کلیدهای زیادی وجود دارد که هر کدام از این کلیدها وظیفه جداسازی، حفاظت و کنترل و قطع کردن برق را برعهده دارند. با توجه به این امر بهتر است در مورد انواع کلید در تابلو برق اطلاعات لازم را بدانید. البته همه این کلیدها در تابلو برق با توجه به نوع حفاظتی و رنج جریان تقسیم بندی می شوند. بنابراین در زمان تقسیم بندی کردن کلیدها، بررسی و انتخاب آن ها نیز راحت تر می شود. کلیدها در تابلوی برق موجب قطع و وصل کردن جریان و محافظت در برابر برق می شوند. از طرفی کلیدها یکی از اجزای کاربردی در تابلوی برق هستند که وظیفه جداسازی، قطع و وصل، حفاظت و کنترل جریان برق را بر عهده دارند.

انواع کلید تابلو برق

هر تابلوی برقی دارای انواع مختلفی از کلیدها می باشد. به طور کلی کلید های مورد استفاده در تابلو برق به دسته های زیر تقسیم می شوند:

  • کنترل
  • حفاظت
  • قطع و وصل بخش های مختلف مدارهای الکتریکی
  • جداسازی بخش های مختلف از یکدیگر
  • تهیه کلید و لوازم مورد نیاز برای تامین ایمنی تابلو برق از مراحل اصلی مونتاژ تابلو برق می باشد.

یک تابلو برق دارای قطع کننده های مدار،فیوزها و کلید ها، دستگاه های حفاظتی و … می باشد. تابلوهایی که از تجهیزات دارای ولتاژ حداکثر 1 کیلوولت استفاده می کنند، در بخش فشار ضعیف و تابلوهایی که از 1 کیلوولت بیشتر استفاده می کنند در بخش فشار متوسط و همچنین تجهیزات حداکثر تا 36 کیلوولت درون سلول قرار داده می شوند.

با قیمت تابلو برق در سال 1400 آشنا شوید.

مهمترین کلیدهای های تابلو برق

  • کلید های فشار ضعیف در تابلو برق
  • کلید اتوماتیک کامپکت
  • کلید هوایی
  • کلید مینیاتوری
  • کلید محافظ جان
  • کلید محافظ موتور
  • کلید هوایی

این مدل از کلید اتوماتیک فشار ضعیف در آمپرهای بالا استفاده می شوند. این کلید ها از 630 تا 6300 آمپر طراحی و تولید می شوند و از مدار در مقابل اضافه بار، اتصال کوتاه آنی و تاخیری و همچنین اتصال به زمین محافظت می کنند. از این کلید در ورودی تابلو ها استفاده می شود به این دلیل که در ورودی جریان بالا می باشد و کلید هوایی برقراری حالت سلکتیو بین کلیدهای ورودی و کلید های خروجی را فراهم می کنند.

کلید های اتوماتیک فشار ضعیف
اتوماتیک فشار ضعیف

کلید مینیاتوری

کلید مینیاتوری یک کلید الکترومکانیکی می باشد که مصرف کننده را در برابر اتصال کوتاه و نیز در برابر جریان اضافه بار حفاظت می کند و بعد از قطع شدن، دوباره به مدار باز می گردد. کلید های مینیاتوری قابل تنظیم نبوده و می توان به صورت مغناطیسی و حرارتی مورد استفاده قرار بگیرند.

در فیوز مینیاتوری غالبا دو جریان وجود دارد:

جریان لحظه‌ای ( به جریانی که کمتر از یک ثانیه فیوز توانایی تحمل آن را دارد، گفته می‌شود. )
جریان نامی (به حداکثر جریان عبوری از فیوز گفته می‌شود.)

کلید قابل قطع و وصل زیر بار

این مدل از کلید ها همان طور که از اسمشان پیداست، برای قطع و وصل کردن ولتاژ یا در مواردی که خطوط بدون بار باشند، مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین از این کلید ها برای حفظ ایمنی کارکنان استفاده می شود. از انواع این کلید ها می توان به فیوز و سکسیونر اشاره کرد.

کلید سکسیونر

این کلید برای ارتباط کلید قدرت و یا هر قسمتی از شبکه که دارای پتانسیل باشد، با شبکه است. سکسیونر خود دارای چند مدل می باشد:

  • سکسیونر تیغه ای
  • سکسیونر کشویی
  • سکسیونر دورانی
  • سکسیونر قیچی ای یا پانتوگراف
  • سکسیونر با قطع زیر بار

کلید بار

کلید بار یا سوئیچ یک کلید مکانیکی می باشد که جریان نرمال مدار را وصل کرده و از خود عبور داده و یا قطع می کند. از انواع اتوماتیک آن میتوان به کلید هوایی و کلید دژنکتور اشاره کرد.

فیوز

فیوزها از دسته کلید های حفاظتی مدارهای الکتریکی می باشند. عملکرد فیوزها به این صورت می باشد که رشته یا قطعه فلزی کوتاهی در درونشان می باشد که هنگام عبور جریانی بیش از جریان مجاز و نامی، ذوب می شود و باعث قطع شدن می شوند.
فیوزها به دو دسته AC و DC تقسیم می شوند و کاربرد آن ها در برق ساختمان، خودرو ها و برق صنعتی کاربرد دارند.

فیوز فشنگی

در انتهای فیوز فشنگی پولکی رنگی قرار دارد که نشان دهنده جریان نامی فیوز می باشد. این پولک پس از عمل کردن افتاده و نشان می دهد که فیوز استفاده شده است و باید تعویض گردد.

کلید کنتاکتور

کلید های کنتاکتور برای وصل یا قطع ارتباط بین بار و منبع تغذیه می باشند. بیشترین کاربرد کنتاکتور در استارتر تجهیزاتی مثل موتور و ترانسفورماتور می باشد. وسعت پوشش جریان در کنتاکتورها زیاد می باشد به طوری که از جریان های کم تا چند هزار آمپر و ولتاژهای 25 ولت تا چند هزار ولت را مورد پوشش قرار می دهد.

کلید چنج آور

این کلید عمل تغییر وضعیت از برق شهری به برق اضطراری را انجام می دهد. کلید چنج آور دارای 2 عدد ورودی و یک خروجی می باشد که معمولا از 2 ورودی برای برق شهر و برق اضطراری استفاده می شود.

توصیه برای استفاده از انواع کلید در تابلو برق
توصیه هایی برای استفاده از انواع کلید در تابلو های برق

توصیه هایی برای استفاده از انواع کلید در تابلو برق

تجهیزات تابلو برق یا انواع کلید در تابلو برق با تنوع گسترده طراحی می‌ شوند. هر کدام از این کلیدها وظایفی دارند و باید برای انجام کاری تخصصی استفاده شوند. در هر صورت و برای استفاده از هر نوع کلید حتما به مشخصات انواع کلید در تابلو برق توجه کنید. کلید انتخاب ‌شده باید تحمل جریان نامی سیستم را داشته باشد. در عین ‌حال برای لحظات بحرانی آماده باشد. به ‌عنوان مثال عدم توجه به جریان نامی، جریان اتصال کوتاه و حتی جریان اوور لود باعث انتخاب کلید تابلو برق اشتباه خواهد شد. در این ‌صورت کلید شما نمی‌تواند وظایف کنترلی و یا حفاظتی خود را انجام بدهد.

برخی کلیدها مانند کلید مینیاتوری، فیوزهای فشنگی و یا کنتاکتورها برای تامین امنیت یک دستگاه مثلاً یک موتور طراحی شده‌ اند. از آنها برای اتصال چند تجهیز استفاده نمی‌ شود. اما برخی دیگر از کلیدها وظایف حفاظتی و یا کنترلی از چندین تجهیز را بر عهده دارند.

تابلو برق چیست؟

در گذشته به دلیل خطرات عوامل محیطی و مشکلاتی که برای تجهیزات الکترونیکی به وجود می آمد و در نهایت موجب قطع شدن برق می شد متخصصان به فکر راه چاره ای افتادند که برای ایمنی هر چه بیشتر تجهیزات الکترونیکی از یک تابلوی برق استفاده کنند.

البته یک نکته دیگر این که تمامی قسمت های برق دار در دسترس اپراتور قرار می گرفتند، به همین دلیل سازندگان و متخصصان را برای افزایش ایمنی راغب کرد. از همین رو تابلوهای برق را به شکل محفظه بسته طراحی کردند تا تجهیزات درون آن کاملا غیر قابل دسترس باشند.

تابلو برق در کلام ساده به محفظه ای گفته می شود که تجهیزات الکتریکی را در درون خودش حفظ می نماید. یک نمونه ساده، تابلو برق همان کنتور برقی است که در منزل وجود دارد. البته لازم به ذکر است که تابلو ها در انواع مختلف بسته به نوعشان می توانند دارای تجهیزات پنیوماتیک مانند شیرهای برقی و کمپرسور نیز باشند.

تابلو های برق از نظر ارتفاع نصب، فاصله از تجهیزات جانبی، محل ورود و خروج هادی ها و سرویس و نگهداری با هم متفاوت می باشند.

ضرورت استفاده از تابلو برق

  • برای محافظت از انسان ها در مقابل خطرات برق گرفتگی و همین طور تجهیزات الکترونیکی در مقابل خطرات از تابلو برق استفاده می کنند.
  • روند تعمیر و دوره های سرویس وسایل های الکترونیکی با کمک تابلو برق آسان تر انجام می شود.
  • با کمک تابلوهای برق تجهیزات الکترونیکی با قیمت پایین تر عرضه می شوند.
  • با استفاده از تابلوهای برق می توان به صورت بهتر و راحت تر از تجهیزات الکترونیکی استفاده و محافظت کرد.
ضرورت استفاده از تابلو برق چیست؟
ضرورت های استفاده از تابلو برق
سخن پایانی

همانطور که در بالا توضیح دادیم، کلید های تابلو برق در انواع مختلف و کاربردهای مختلف می باشند که بنا به نیاز مصرف از آن ها در تابلوهای برق استفاده می شود. شما می توانید در سایت آسیا تابلو از دیگر مطالب مورد نیاز خود بازدید نمائید.

سوالات متداول انواع کلید در تابلو برق

  1. بریکر مینیاتوری چه مقدار جریان را می تواند کنترل کند؟
    این کلید ها قابلیت تنظیم ندارند و جریان را تا کمتر از ۱۰۰۰ آمپر می توانند کنترل کنند.
  2. برای محافظت در برابر جریان خطا و افزایش دما از کدام کلید در تابلوبرق استفاده می شود؟
    کلیدهای کمپکت بهترین گزینه هستند.
  3. تفاوت های بار با یکدیگر کدامند؟
    نظر عمق نصب، ارتفاع نصب، محل ورود و خروج هادی، میزان فاصله از تجهیزات جانبی و نگهداری
اگر مطلب را دوست داشتید امتیاز دهید!

4 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 + هفده =